Sekakäyttäjästä absolutistiksi

Vaippavalmistajan mainos kertoo pysäyttävän faktan. Lapsen ensitaipaleen aikana vaihdamme hänelle keskimäärin 4500 vaippaa. Jestamandeera! Ei tarvitse olla puita halaileva ituhippi tietääkseen, että kertakäyttövaipat ovat ympäristösaastetta. Mainos antaa minulle kuitenkin lupauksen, että noista ympäristöä kuormittavista vaipanvaihdoista voi tehdä 4500 taianomaista hetkeä. Vaipanvaihtoa voi rakastaa.

Mainostoimiston yritelmä vedota äidin ja lapsen auvoiseen symbioosiin ei tee kertakäyttömeiningistä yhtään vastuullisempaa. Kuten ei myöskään joutsenmerkki pakkauksen kyljessä. Jäte on jätettä.

Onneksi myös kestovaippailuun voi rakastua. Vaippoja löytyy herkullisissa väreissä ja niissä on ihania printtejä. Harmi vain, että nuo persoonalliset kuosit jäävät piiloon vaatteiden alle. Joka kerta kun sujauttaa käytetyn kestovaipan pyykkikoriin, voi tuntea mielihyvää siitä, että on tehnyt pienen, mutta merkittävän arkisen ekoteon. Rahaakin säästyy. Mitä useammin samaa vaippaa käyttää, sitä halvemmaksi se tulee. 4500 kertakäyttövaippaa maksaa merkistä riippuen noin 800-2000 euroa (härregyyd mikä hintahaitari!).

Nämä faktat tiedostaen suhtauduin kestovaippailuun jo esikoisen odotusaikana varovaisen toiveikkaasti. Halusin luottaa siihen, että minusta olisi kestovaippaäidiksi, vaikka tiesin sen vaativan aika tavalla vaivannäköä. Jo pelkkä vaippoihin tutustuminen oli haastavaa, sillä kukaan ei valitettavasti ole standardoinut kestovaippaa tuotteena. On AIO-vaippaa, hahtuvahousua, kuorivaippaa, lisäimua, nauhavaippaa, pötkövaippaa, silkkivaippaa, sisätäyttövaippaa, sisävaippaa, taittovaippaa, tarravaippaa, taskuvaippaa ja vaippakuorta. Ja niin edelleen. Kestovaippayhdistyksen loistavan informatiivisilla nettisivuilla on sanasto, jossa on selitetty yli seitsemänkymmentä kestovaippailuun liittyvää termiä.

Koska vaippakokonaisuuksia on toiminnallisuuksiltaan niin monenlaisia, neuvovat kestoilugurut, että vain kokeilemalla tietää, mikä sopii parhaiten omalle lapselle. Niinpä minä ja siskoni kolusimme kirpputoreja etsien mahdollisimman paljon erilaisia vaipparatkaisuja starttipakkaukseeni. Hankkisin sitten vauvan synnyttyä lisää niitä, mistä eniten pitäisin.

Vauva syntyi ja alku kului sumussa, jossa omat hampaatkin jäivät pesemättä. Ei tullut kestovaippa ensimmäisenä eikä vielä toisenakaan mieleen. Viiden viikon jälkeen voimaannuin sen verran, että avasin jemmalaatikkoni ja aloitin testailun. Pian löysin omat suosikkini, hankin niitä lisää ja minusta tuli ansioitunut sekakäyttäjä. Kotioloissa käytimme päivisin kestovaippoja, mutta yöksi laitoin hyvällä omatunnolla kertiksen. Niiden imukyky on häkellyttävä, joten esikoinen saattoi huoletta lorotella yöpissojaan litratolkulla unien lainkaan häiriintymättä. Hevijuuserit ottavat kestovaipat mukaan myös reissuille ja kantavat likaiset vaipat muovipussissa kotiin. Minusta se on jo ylilyönti.

Olin täysin tyytyväinen itseeni sekakäyttäjänä. Totaalinen ehdottomuus on kaikissa elämäntavoissa jollain tapaa perverssiä. On fiksua vältellä höttöhiilareita, mutta äärimmäinen ketoosikarppaus haiskahtaa epäilyttävältä. Aivan kuten karppaajan hengityskin.

Kun testitikkuun viime syksynä pärähti kaksi viivaa, olin mielissäni siitä, että kaikki kestovaipat odottivat varastossa. Samojen vaippojen käyttö useammalla lapsella vasta rahansäästöä onkin. Asettelin vaipat esille käyttäjäänsä odottelemaan jo viikkoja ennen laskettua aikaa. Otin niistä jopa kuvan Facebookiin. Katsokaahan kaverit, meidän vauvan tossusta tulee jäämään esimerkillisen pieni ekologinen jalanjälki!

Kuopus täyttää pian neljä kuukautta ja olen pessyt vaippapyykkiä ehkä viisi koneellista. Pyykkiä tulee muutenkin infernaalinen määrä, joten vajaana pyörivät vaippakoneelliset – kestot kun on hyvä pestä muusta pyykistä erillään – eivät innosta. Raivostuttavia ohivuotoja on sattunut useammin kuin esikoisella. Ilmeisesti nämä mallit ovat toimivampia tytöillä. Myös pyykkäystä odottavien kestojen tuoksahdus etikkavesiämpärissä pistää tällä kertaa enemmän nenääni.

Herkullisen väriset kestovaipat pölyyntyvät tällä hetkellä pinoissaan hoitopöydällä. Ne tuijottavat minua siitä paheksuvasti, kun vetäisen muovipussista esiin kertakäyttöisen lajitoverin. Mutta en saa roudattua niitä poiskaan, sillä viimeistään silloin myöntäisin epäonnistuneeni kestovaippaäitinä. Aivan kuin käyttämättömällä kestovaipalla voisi maailmaa pelastaa.

Helppous ja mukavuudenhalu näyttävät tällä toisella kierroksella voittavan kohdallani idealismin, ja se aiheuttaa minussa ristiriitaisia tunteita. Haluaisin olla jälleen itsestäni ylpeä sekakäyttäjä, mutta ilmeisesti en halua riittävästi. Jos haluaisin, olisin.

On yllättävän vaikea myöntää itselleen olevansa absolutisti.

Advertisement

4 thoughts on “Sekakäyttäjästä absolutistiksi

 1. Hyvä Siskoni mun! Antaa vaan niiden vaivalla kalastettujen kestojen pelastaa maailma siellä kaapissa. Kaikki aika mikä on pois tärkeimmästä eli lapsen kanssa olemisesta, on turhaa.

  Tykkää

  • Kiitos synninpäästöstä! Siinä on vissi perä, vaikka kovillehan tämä ottaa… Kuun loppuun on varattu kirppispöytä. Saas nähdä tunnustanko tosiasiat itselleni siihen mennessä.

   Tykkää

   • meilläpäin sekajätteestäkin tehdään nykyään energiaa polttamalla se… olen opetellut nyt puolen vuoden sisällä lajittelemaan jätteitäni paremmin, mutta kyllä vaippailevilla lapsillani (2/4) kertakäyttöiset on… pyykkiä on ihan hervottomasti muutenkin ja muutakin tekemistä ja unien määrä ihan mini, niin ei vaan kertakaikkiaan jaksa kiinnostaa mikään kestoilu…

    Tykkää

 2. Kyllä niillä joutsenmerkeillä sentään on väliä! Todennäköisesti ne on myös lempeämpiä niiden vauvojen pepuille, kun on käytetty vähemmän myrkkyjä valmistuksessa. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s