Sunnuntai vai isänpäivä?

Jos miljonääri omistaa viisi miljoonaa, mutta haluaisi kymmenen, ei se tee hänestä sekundaarisesti köyhää. Ihminen, jolla ei ole toivomaansa loma-asuntoa Espanjassa ei ole sekundaarisesti koditon. Täsmälleen yhtä epälooginen on termi ”sekundaarisesti lapseton”. Jos on saanut yhden lapsen, elämä ei ole millään mittapuulla lapsettoman elämää.

Toisen lapsen kaipuu voi olla raastavaa. Ihminen voi ja saa tuntea suurta surua, kun esikoiselle ei saavukaan toivottua sisarusta. Jossain kohtaa sitä lahjoittaa eteenpäin varastossa pölyyntyvät lastenvaunut, koska niiden näkeminen satuttaa. Lapsettomuus on kuitenkin jotain totaalista. Siksi sekundaarisesta lapsettomuudesta puhujaa pitäisi välittömästi rangaista. Se on loukkaus jokaista lapsetonta kohtaan.

Kahden lapsen äidin on vaarallista yrittää tulkita tyhjän sylin sydämeen syövyttämiä reikiä. Suvussani kulkee vitsi, että olemme niin sikiävää sorttia, että kalsareiden pesu oikeaan aikaan kuukaudesta riittää. Tästä huolimatta pelko lapsettomuudesta on minulle tuttu ilmiö. Me emme tehneet mittatilauslapsia sopivassa kohtaa urakehitystä, vaan lopulta saimme ne – lääkärin huonosta ennusteesta huolimatta.

En ole enää vertaisryhmää ystävilleni, joille lapsettomuus on edelleen pelko tai jo hyväksytty tosiasia. Aiheesta on tullut tabu ja niin saa ollakin. Jokainen puhukoon tai olkoon puhumatta. Näin ulkopuolisen silmin tuntuisi kuitenkin tärkeältä, että asian saisi jollain tasolla prosessoitua, vaikkei sen kanssa täysin sinuiksi tulisikaan.

Tein joskus vuosia sitten henkilöhaastattelua naistenlehteen. Haastateltava sanoi heti alussa, että hänen elämäänsä varjostaa eräs suuri tragedia, josta hän ei pysty puhumaan. Ei vaikka se vaikuttaakin häneen ihmisenä enemmän kuin mikään muu. Haastattelu eteni ja jää alkoi sulaa väliltämme. Yhtäkkiä nainen sanoi, että voisi sittenkin uskoutua minulle. Panikoiduin. Miten voisin olla tilanteessa läsnä, jos kuulisin vaikkapa ex-miehen tappaneen heidän kolme lastaan ja itsensä kostoksi avioerosta?

Nainen kertoi kärsivänsä lapsettomuudesta.

Muistan lapsettoman naisen, joka puhui koiristaan ”meidän poikina”. Pojat rakastavat saunomista. Pojat eivät viime yönä oikein saaneet nukuttua. Pojat olivat surullisia, kun emme lähteneetkään metsäretkelle. Pojilla oli kaapillinen vaatteita ja kaikki koirien viihdykkeet ja härvelit mitä markkinoilta löytyy. En voinut välttyä ajatukselta, ettei pariskunta ehkä ollut omasta tahdostaan lapseton.

Kasvot lapsettomuudelle antaa useimmiten nainen. Ei liene sattumaa, että lapsettomien päivää vietetään äitienpäivän aattona. Kuitenkin valtaosassa tapauksia yhtä lapsetonta naista kohtaan on yksi lapseton mies. Tänään moni mies soittaa isälleen onnittelupuhelun tietäen, ettei koskaan saa itse vastaavaa.

Minä saan tänä vuonna kantaa mieheni vuoteen vierelle uuden kuolaavan onnittelijan. On vielä arvoitus millainen mies hänestä kasvaa. Viettääkö hän koskaan isänpäivää? Toivon niin, jos hänkin toivoo.

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 7.11.2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s