Emävale nimeltä joulupukki

Tiedän perheitä, joissa joulupukki ei tuo lahjoja. Lapsille kerrotaan lakoninen totuus, jonka mukaan aikuiset ostavat lahjat ja kauppakeskuspukin parta on halpaa keinokuitua. Tarina Korvatunturin kuninkaallisesta on näiden vanhempien mielestä epäeettinen, koska valehdella ei saa. En sitten tiedä mitä nämä vanhemmat lukevat lapsilleen iltasaduiksi, sillä satuhahmot hyvin harvoin ovat mitään muuta kuin sepitettä. Siis toisin sanoen valetta.

Itse asiassa me vanhemmat valehtelemme lapsillemme kroonisesti lähes päivittäin, joten yksi joulupukki sinne tai tänne. Useimmat vanhemmat turvautuvat arjen kimuranteissa tilanteissa ihan huomaamattaankin valkoisiin valheisiin. Ne voidaan jakaa erilaisiin valhekategorioihin, joista esittelen esimerkkien avulla eniten käytetyt.

Hätääntymisen estovalheet. ”Emme me missään eksyksissä ole. Äidillä on tässä kännykässä Teneriffan kartta ja sen mukaan hotelli on ihan tuossa nurkalla. Kierrellään nyt kuitenkin vielä katselemassa vähän maisemia, kun on niin kauniisti pimenevä iltakin ja kovin tunnelmallista näillä katuvalottomilla kaduilla.”

Kiusallisen ilmiön torjuntavalheet. ”Setä vain hassuttelee. Se on varmaan menossa naamiaisiin ja aikoo esittää sirkuspelleä, joka on kieppunut liian pitkään karusellissa eikä siksi pysy pystyssä. Tietenkään setä ei pissaa talonseinään. Setä kastelee nurmikkoa taskukokoisella kastelukannulla.”

Pälkähästäpääsemisvalheet. ”Nyt sinä kuulit ihan väärin. Isi vain luki kovalla äänellä tuosta kyltistä hassun paikannimen Kittuverkele. Isi ei ole yhtään vihainen muille autoilijoille. Isi heilutti ikkunasta kaverilleen yhdellä sormella. Se on semmoinen isien salatervehdys.”

Katteettomat kiristysvalheet. ”Jos ei se riitely takapenkillä lopu justiinsa, ei mennä Linnanmäelle ollenkaan, vaan istutaan parkkipaikalla kuumassa autossa kuuntelemassa radiojumalanpalvelusta! Eikä muuten syödä koko kesänä ensimmäistäkään jäätelöä.”

Havaintojeni – ja omakohtaisten kokemusteni – perusteella viimeinen valhekategoria on vanhempien keskuudessa suosituin. Se on valhe, josta hyvin harvoin jäämme kiinni, koska se toimii niin pirun tehokkaasti.

Ja mitä joulupukkiin tulee, en tiedä yhtään aikuista joka kokisi lapsuuden joulumuistojen härskiintyneen valheen vuoksi. Hetki, jolloin totuus pukista paljastuu, on usein jonkinlainen siirtymäriitti lapselle. Hän on jo niin iso, ettei enää mene lankaan, mutta hänellä on tärkeä velvollisuus pitää salaisuus pienemmiltä. Se on palkitseva tunne.

Eikä muuten kannata aliarvioida Tontut kurkkivat ikkunan takana -kortin ylivoimaa. Se saa monet raivokohtaukset talttumaan muutamassa sekunnissa ja lelukaaoksen siivoutumaan kuin itsestään. Tarvittaessa sen voi vetää esiin jo hyvissä ajoin ennen ensilumia.

Vaatii harvinaisen jämäkkää suoraselkäisyyttä jättää tuo kortti käyttämättä.

 

2 thoughts on “Emävale nimeltä joulupukki

  1. Onpa taas niin mainio kirjoitus, että onneksi olkoon! Juuri näin. Ja elämä joulupukin ja pikkuisten toista suojaaviin valkoisten valheiden kanssa myös huomattavasti värikkäämpää ja elämänmakuisempaa!

    Tykkää

  2. Kiitos mukavasta palautteesta Tuula! Taitaa vielä olla niin, että tuo jouluinen emävale on sieltä kesyimmästä päästä. ;o) Ainakin meidän perheessä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s