Nelivuotiaalle tahtonaiselleni

Voi luoja, että sinussa on suolaa ja pippuria. Välillä niin, että äidillä menee pippurit syvälle nenään. Mutta niin kuuluu ollakin.

Olet nelivuotias ja parhaimmassa uhmaiässä. Jos nyt olisit muiden tahtoon ilman vastustusta taipuva jeesjees-neiti, olisi jokin pahasti vialla.

Joku viisas on sanonut, että me emme kasvata lapsista aikuisia vaan lapset kasvattavat meistä vanhempia. Tässä sitä nyt kasvetaan – välillä vähän heikolla menestyksellä. Muumimammamainen kyky laskea kymmeneen kun ei ole koskaan ollut vahvin ominaisuuteni, mutta nyt sitä on korkea aika treenata. Mahdollisuuksia tulee onneksi päivittäin. Kiitos, että jaksat kasvattaa minua.

Mutta on sinussa vastapainoksi myös hunajaa ja makeita nonparelleja. Sellaisia pirteänvärisiä, jotka tekevät iloiseksi. Ja niitä on paljon enemmän kuin suolaa ja pippuria. Erityisen ilahduttavaa on ollut seurata, miten upea isosisko olet ollut alusta asti. Toivon, että nämä ensimmäiset seitsemän kuukautta ovat enne tulevasta sisaruussuhteestanne. Pysyköön se aina yhtä tärkeänä ja rakastavana. Tykkään susta niin että halkeen. Niin sinä veljellesi laulat.

Isosiskot ovat muuten maailman ihanimpia ihmisiä. Minä, jos kuka tiedän sen.

Jokainen äiti toivoo, että kouluaika olisi hyvää aikaa elämässä eikä lapsi joutuisi koulukiusatuksi. Minä en tee poikkeusta. Mutta vähintään yhtä paljon toivon, ettei sinusta tule koulukiusaajaa. Se vasta äidin sydämeen sattuisikin.

Näen sinussa jo häivähdyksen orastavaa Kympin tyttöä. Toivon, että sisäistäisit sen, että seiskakin on vallan hyvä – varsinkin asioissa, jotka ovat vähemmän tärkeitä. Kunpa keskittäisit energiasi erityisesti itsellesi tärkeisiin asioihin. Tai et ainakaan itse loisi itsellesi suorituspaineita, sillä niitä tarjoillaan riittävästi ulkopuoleltakin. Yritän tehdä parhaani, etten minä niitä sinulle lisää asettaisi.

Toivon, että olisit yhtä onnekas kuin äitisi, kun hurja nuoruus koittaa. Kaikenlaista pitää kokeilla ja elämää oppia välillä kantapään kautta, mutta kunpa et joutuisi maksamaan kohtuuttoman suuria oppirahoja.

Että jos vaikka viimeisestä yöbussista myöhästyessäsi päätät kävellä kilometrien matkan yksin kotiin minihameessa ja korkokengissä, olisivat enkelit – tai ihan mitkä tahansa minua suuremmat voimat – mukanasi. Sillä jos niin teet, niin takuulla lähden isäni tavoin sydän tykyttäen ja kädet täristen autolla sinua etsimään, kun herään aamuviideltä toteamaan, ettet ole tullut kotiin. Voi miten toivonkaan, että saan silloin läksyttää sinua huojentuneena, että olisit tyttö hyvä ottanut taksin!

(Niin ja anteeksi isä.)

Olen puolestasi pahoillani siitä, että eurosi on tällä hetkellä 95 senttiä. Se johtuu kuitenkin vain siitä, että lapsilisäsi esikoisena on pienempi kuin pikkuveljelläsi. Kunpa voisit jo omille lapsillesi kertoa legendaa siitä, kuinka mummon ollessa työelämässä naiset tienasivat usein samasta työstä vähemmän kuin miehet.

Toivon myös, että lapsenlapseni eivät usko tarinaa, koska se kuulostaa niin järjenvastaiselta.

Tulipa sinusta isona mitä vain, toivon, ettet törmäisi lasikattoon, jos haluat edetä ylöspäin. Älä koskaan ajattele, että olet vain nainen etkä pysty samaan kuin mieskollegasi. Jos taas haluat edetä elämässäsi vain vaakasuoraan, sekin on erittäin ok. Ehkäpä sinun paikkasi on jossain, missä tarvitaan erityistä empatiakykyä, solidaarisuutta ja älykkyyttä. Niitä sinulta näyttäisi luontaisesti löytyvän.

Toivon, että pysyt aina tahtonaisena. Et kuitenkaan muita jyräävänä vaan määrätietoisena ja itseesi luottavana tahtonaisena, joka saa suunsa auki silloin kun se pitää avata. Myös heidän puolestaan, jotka eivät siihen itse pysty.

Tänään on syntymäpäiväsi. Olet nelivuotias ja minä rakastan sinua. Niin, että halkean.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s