Maski omille kasvoille ensin -taktiikka toimii! Lentokoneessa.

Vaimot vaihtoon -tosi-tv-formaatista olisi syytä tehdä nyt parit freesatut versiot silmiä avaamaan.

Kotiäidit vaihtoon -ohjelmassa kotihoidontuella suomalaislähiössä asuntolainaansa lyhentävä latteäiti eläisi viikon pyörittäen lapsiperheen arkea vaikkapa Sierra Leonessa. Poliitikot vaihtoon -ohjelmassa suomalaisministeri istuisi viikon Intian hallituspöydässä.

Saattaisi kummasti syntyä perspektiiviä tuoreeseen hallitusohjelmaan.

Viikon kuumin keskustelunaihe alkaa näin sunnuntai-iltana olla koluttu joka vinkkelistä. Sellainen hallitus, joka pystyisi tekemään sellaisen säästöohjelman, jonka kansa nikottelematta hyväksyisi yhteisen hyvän nimissä on tietysti utopia. Kukaan tuskin nytkään kiistää, etteikö säästää pitäisi, mutta suurin osa toivoo sen tapahtuvan naapurilta napaten.

En tiedä paljonko meidän naapuriltamme napataan, mutta Helsingin Sanomien testin mukaan hallituksen isoista säästöpäätöksistä 8/15 kolahtaa meidän perheeseemme. Kurjemminkin kai voisi olla.

Vaikutan kohta tekopyhältä kukkahattutädiltä, joka höpisee vain kaataakseen substralia hattunsa kukkaistutuksille. Höpisen silti. Henkilökohtaisesti olen pahoillani siitä, että hallitus päätti leikata kehitysyhteistyömäärärahoista, jotka jo nykyisellään ovat alle YK:n tavoitteen (0,7 % bruttokansantulosta), johon Suomi on mukamas sitoutunut.

Laittakaa maski ensin omille kasvoillenne ja sitten vasta lapsenne kasvoille on hyvin perustelu ohje lentokoneessa. Kehitysyhteistyöhön se on mitä masentavin lähestymiskulma.

Kuopuksemme yksivuotissynttäreitä juhlitaan parin viikon päästä. Kun mietin millaisesta Suomesta hän elämäänsä ponnistaa, on helppo kirjata pitkäkin lista asioista, joiden soisi olevan toisin. Mutta kuuluisassa isossa kuvassa tarkasteltuna: En voi tuntea kuin syvää kiitollisuutta siitä, että kasvatan lapsiani juuri Suomessa.

Millaisia yksivuotissynttäreitä suunnittelisin, jos olisin vaikkapa nepalilaisäiti?

Miettisin ehkä juuri nyt monsuunisateita. Mahtavatko ne alkaa huomenna vai ensi viikolla? Miten ihmeessä selviän huonosta hygieniasta sairastuneen aliravitun vauvani kanssa tuon vaivaisen pressun alla? Surisin lukuisia kuolleita sukulaisiamme. Voisiko joku vielä löytyä elossa? Vaikka vain ihmeen kaupalla. Edes ne kaikkein rakkaimmat. En voisi vieläkään ymmärtää, että yhdessä hetkessä tapahtui jotain, jonka jälkeen en ole enää lapsia hoitava perheenäiti miehen pyörittäessä vaatimatonta toimeentuloa takaavaa työpajaa. Olisin yksivuotiaani yksinhuoltajaäiti, jonka sydän särkyisi päivittäin ajatuksesta, ettei lapsi tulisi koskaan muistamaan miltä hänen sisarustensa iloinen kikatus kuulosti. Miettisin, että tämän huonommin asiat eivät varmaan enää voisi olla.

Paitsi, jos tulisi uusi maanjäristys.

En todellakaan pohtisi, voiko kesältä 2013 pakkaseen unohtuneet mansikat käyttää kakun täytteenä. Hyvä jos edes muistaisin, että lapsen syntymästä tulee kuluneeksi kokonainen vuosi. Eihän minulla olisi edes neuvolakorttia, josta voisin lapseni tärkeät numerot tarkastaa. Ajatukseni ja energiani olisivat tästä hetkestä eteenpäin selviämisessä.

Nepalin hätä on edelleen länsimaisten medioiden seurantalistoilla ja maa saa nyt runsain mitoin välttämätöntä katastrofiapua, mutta kohta me jo sen unohdamme. Montakohan sellaista maata maailmassa mahtaa olla, jossa avuntarve on vähintään yhtä kova, mutta meitä ei vain kiinnosta?

Monta.

Äärimmäisessä köyhyydessä arvioidaan elävän 1,2 miljardia ihmistä, joka saattaa tuoreen tiedon mukaan olla pahasti alakanttinen arvio. Huono-osaisinkin suomalaisäiti on siis hyväosainen. Onneksi moni sen tiedostaa, vaikka joskus itse kukin meistä tarvitsee mieleenpalautusta.

Köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan. Kansa on puhunut ja demokratia toteutunut. Neljän vuoden päästä uudella onnella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s