Odotusaula ilman leikkinurkkaa on aito lapsiperheteko

Istuin tällä viikolla kuopuksemme kanssa lastenlääkärin odotusaulassa. Leikkinurkkauksessa noin viisivuotiaalla tytöllä oli iloiset ja äänekkäät leikit parhaimmillaan. Istu siinä sitten parin metrin päässä vajaa yksivuotias kaikesta yltiöpäisen kiinnostunut Tahtoo koskea -sankari sylissä.

Ei, me emme voi nyt mennä leikkimään. Me istumme tässä odottamassa.

Odotusaika aulassa venähti noin puoleen tuntiin, jonka aikana sain aika monta kertaa seistä päälläni estääkseni konttaavan tahtotapauksen pääsyn viekoittelevasti ääntelevien värikylläisten lelujen äärelle. Iso huutohan siitä tuli. (Tai jos tarkkoja ollaan niin aika monta isoa huutoa.)

Koska istuimme lääkärin odotusaulassa pienokaisen vatsataudin takia, oli huutoa vain pakko suoraselkäisesti kuunnella. En voinut päästää lasta klähmimään oksennus- ja ripulipöpöjä yhteisen leikkitilan leluihin. Korvatulehduskierteisen lapsen vanhempi hakee lääkäriltä varmasti mieluummin pelkän lääkereseptin ilman oksennusepidemiatuliaisia koko perheelle.

Käsipesukaan ei olisi tilannetta pelastanut, sillä konttausikäiselle suu on kolmas käsi.

En ole millään mittapuulla minkään tason bakteerihysteerikko, tehtäköön se nyt tässä selväksi. Julkisten leikkitilojen leluja katsellessa olen kuitenkin joskus miettinyt millaisia laboratoriolöydöksiä leluja peittävästä puolen sentin paksuisesta kuolalikamähnätatinasta voisikaan tehdä. Ennen kuin olen ehtinyt ajatuksissani pidemmälle, on vauva yleensä jo survonut lelun kitusiinsa. Siinä vaiheessa ajattelu kannattaa aktiivisesti lopettaa.

Pahimmillaan tatinat lelujen pinnalla näyttävät siltä, ettei kukaan ole viitsinyt pyyhkäistä niitä sen koommin, kun lelusetti on hankittu viisi vuotta sitten tehdyn remontin yhteydessä. Silloin kysytään isien ja äitien kanttia. Nähdäkö bakteeripesäke vain loistavana mahdollisuutena vahvistaa terveen lapsen vastustuskykyä? Liika steriiliys kun ei sekään tee hyvää lapselle.

Jos kantti ei kestä, alkaa taistelu tuulimyllyjä vastaan, sillä lapsihan tietysti haluaa mennä leikkimään ”uusilla” leluilla. Järkiselitys oksettavan likaisista bakteeripesistä valuu kuuroille korville. Ilmiö on tasan yhtä reilu kuin tuoreen pullan paistaminen nestepaastolla itseään karaisevan hiilarihiiren keittiössä.

Leikkinurkkaus on tietysti yrityksen hyvän tahdon viesti lapsiperheille: Meille on koko perhe tervetullut! Ravintolassa se on viesti myös heille, jotka haluavat illallistaa romanttisesti kahden kesken: Tällä vyöhykkeellä ajatuksenne lapsivapaasta illasta on vaarassa vesittyä.

Jos leluja putsataan vain kerran vuodessa kun TET-harjoittelijalle pitää varta vasten keksiä tekemistä, ei tätä iloista kädenojennusta lapsiperheille ole mietitty ihan loppuun asti.

Yhteinen leikkipaikka lukuisista eri syistä lääkärin vastaanotolle tulleille sairaille lapsille tuntuu sitä älyttömämmältä mitä enemmän sitä ajattelee. Leikkialueen vieressä pitäisi olla vähintäänkin käsienpesuallas, jota vartioisi virkaintoinen saippuapoliisi. Alueelle ei saisi mennä eikä sieltä saisi poistua ennen kuin on suorittanut umpihuolellisen käsipesun ja kuivauksen.

En tiedä ajatteleeko leikkipaikasta vastaava taho kenties, että kyllähän jokainen vastuuntuntoinen äiti/isä käy pesemässä lapsensa kädet (kenties toisella puolen kiinteistöä sijaitsevassa) vessassa ennen kuin päästää tämän leikkimään. Niin ei valitettavasti läheskään aina tapahdu. Saippuapoliiseja siis tarvittaisiin, mutta koska sellaisia ei tähän hätään ole, on pakko lausua lakoninen totuus.

Odotusaula ilman leikkinurkkaa on lapsiperheteko vailla vertaa.


Kuvittaja-Anna lomailee ansaitusti tällä viikolla, joten tuurausvuoro osui nelivuotiaalle esikoisellemme. Ties vaikka nuo kuvan pellet tekisivät keikkaa myös sairaalaklovneina. Siinäpä muuten mitä mainiointa viihdykettä sairaille lapsille! ♥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s