VAROITUS: Hymyvauvastasi voi kasvaa teinihirviö

”Kyllä se ääni kellossa vielä muuttuu, kun pikkuveli alkaa sotkea siskon leikkejä.”

Näin minulle on vastattu lukemattomia kertoja, kun olen iloisena kertonut siitä, miten kivasti sisaruus nelivuotiaan ja vauvan kesken on alkanut.

Hyvin nukkuvan vauvan äitiä taas ojennetaan muistuttamalla, että vartoos, kun hampaita puhkeaa tai lapsi prosessoi kävelyä tai puheen kehitystä. Se on yhtä yökerhon Unhappy Houria aamuun asti.

Jos lapsi on hyväntuulinen ja ”helppo” taapero ja leikki-ikäinen, katsoo joku todennäköisesti asiakseen huomauttaa, että sellaisilla murrosikä voi vyöryä päälle erittäin rajuna.

Perusviesti näillä vanhemmuuden besserwissereillä on sama ja ehkä hyvää tarkoittavakin. Ei kannata kuvitella, että lapsen kanssa paistaisi aina aurinko niin kuin ruotsalaisessa lastenvaunukatalogissa.

Elämän perustotuuksia on hyvä lausua ihan jo äidin mielenterveyden vuoksi. Eipähän tarvitse myöhemmin terapeutin sohvalla avautua siitä, kuinka kukaan ei varoittanut.

Samalla logiikalla meidän olisi tietysti tarpeen muistutella myös muita hupakoita ja helppoheikkejä, jotka eivät ole tajunneet kätkeä onneaan.

”Yt-neuvottelut alkavat luultavasti viimeistään loppuvuodesta. Tai sitten tuo alkuun kivalta vaikuttanut työyhteisö osoittautuu joukoksi sadistinarsisteja.” Näin voisimme sanoa ystävälle, joka iloitsee pitkän työttömyyden jälkeen unelmatyöpaikasta.

Häälahjaa serkkutytölle ojentaessa on syytä muistuttaa elämänmakuisista tilastoista. Lähes joka toinen avioliitto päättyy eroon. Omana prinsessapäivänä kannattaa tietysti silti loistaa onnesta. Tuleepahan kauniimpia hääkuvia sitten aikanaan revittäväksi.

Ryhtiliikkeen elämätavoissaan tehnyt työkaveri on paras palauttaa maanpinnalle oitis, kun hän ylpeänä kertoo kuinka monta voipaketillista on laihduttanut. Normaalipainon ylläpitäminen on sata kertaa vaikeampaa kuin painonpudotus (mikä muuten pitää täysin paikkansa). XL-vaatteita ei missään tapauksessa kannata myydä kirpputorilla.

Näin me emme tietenkään tee, vaan olemme aidosti onnellisia läheistemme onnistumisista ja mukavista elämäntilanteista. Eikö samoin olisi syytä iloita jokaisesta perhe-elämästä, joka juuri sillä hetkellä on seesteistä?

Mahdolliset ongelmat eivät tule eteen kevyempinä, vaikka niitä olisi etukäteen pelännyt ja pohtinut. Hetkessä eläminen vain on yksi ihmisyyden vaikeimmista taidoista. Juuri siksi seinille kannattaa tietoisesti maalata pirujen sijaan enkeleitä. Kyllä ne pirut sieltä itsekseenkin elämään piirtyvät. Valitettavasti.

Vaikka joillekin onnettaren suosikeille voi kuulemma käydä myös niin, että siitä hyvin nukkuvasta aurinkovauvasta kasvaa luokkansa fiksuin murrosikäinen. Ja lopulta ihan yhteiskuntakelpoinen aikuinen.

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 10.7.2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s