Oletko Unnaluunan, Eleaomenan tai Nuukoliverin äiti? Luovuudellesi on käyttöä!

Luulitko, että lapsen nimen keksiminen on vaikeaa? Niin minäkin luulin, kunnes päätin perustaa yrityksen.

On suorastaan tuskastuttavaa olla vastuussa niinkin isosta asiasta kuin elävän ihmisen kutsumanimestä. Pitääkö lapsi tästä nimestä? Pidänkö edes itse tästä nimestä enää vuoden päästä? Ja miksi tuon toisen taloutemme päätösvaltaisen yksilön nimiehdokaslista näyttää aivan erilaiselta? Entä jos valinta osuu vuoden hittinimiin ja kohta kaimoja hyppii silmille kaikkialta? Saako nimestä helposti väänneltyä typeriä sanamuunnoksia? Onko lapsi edes nimensä näköinen?

Ei ole helppoa. Mutta kastepappi ei sentään käy irvimään, että kuulkaas kun tämä teidän valitsemanne nimi ei nyt käy, koska jossain susirajan takana jollain muulla suomalaisella lapsella on tilastojen mukaan sama nimi.

Kaupparekisteri tekee niin. Vaikka yritykset toimisivat täysin toisistaan poikkeavilla aloilla eikä näin ollen minkään sortin sekoittumisvaaraa pääsisi syntymään, ei samaa nimeä saa käyttää millään perusteella. On erotuttava. Miksiköhän samannimisiä ihmisiä toisistaan erottamaan riittää henkilötunnus, mutta yritykset samaan tapaan yksilöivä Y-tunnus ei muka pysty samaan?

En olisi voinut ikinä etukäteen kuvitella, että vaikein palikka firman perustamisessa (ja sanokaa minun sanoneen: helpoksi ei tätä puuhaa tässä maassa ole tehty!) on nimen keksiminen. Nyt ymmärrän, miksi maamme yrityshakemistot pullistelevat kummallisia ja teennäisiä sana- ja kirjainyhdistelmiä, joissa ei ole mitään tolkkua.

Siksi, että kaikki oivaltavat, napakat ja toimintaa hyvin kuvaavat nimet on jo käytössä.

Me uudet yrittäjät olemme suorastaan pakotettuja ideoimaan yritysmaailman Unnaluunoja, Nuukolivereitä ja Tatendoja.

Olen takonut yrityshakupalvelua viimeisten kuukausien aikana useita kertoja päivässä ja syöttänyt siihen sadoittain, ellen tuhansittain, erilaisia nimikandidaatteja. Olen hakenut inspiraatiota kaikista mahdollisista käsiini päätyneistä sanakirjoista, tähtikartoista, esperantosta, lorukirjoista, eläinten ja kasvien latinankielisistä nimistä. Olen yhdistellyt ilmeisellä tavalla, yhdistellyt yllättävästi, lyhentänyt, sekoittanut, sheikannut, kääntänyt ja vääntänyt. Kääntänyt ja vääntänyt.

Kerran asiaa miehelleni tuskaillessa totesin, että nimen pitäisi kuvastaa sellaista hyvää tekemisen meininkiä. Ettei yritys olisi hengeltään mikään hautomo tai tuumaamo, vaan niin kuin sellainen toteuttamo.

Toteuttamo! Siinä se olisi. Täydellinen. Nimi sopisi yhtä hyvin niin viestintään ja markkinointiin kuin koulutuspuolellekin. Monen nimiehdokkaani heikkous oli ollut se, että ne johdattaisivat liikaa vain kirjoittamisen maailmaan.

Into vaihtui tietysti ärtymykseen oitis, kun pääsin syöttämään ehdokasta yrityshakuun. Toteuttamo Oy, kotipaikka: Hausjärvi, toimiala: Kone- ja prosessisuunnittelu. No kivat teille ja pitäkää nyt sitten ne tunkkinne.

Olen kirjannut kymmenittäin pähkähulluja, sopimattomia, umpitylsiä ja ihanjees nimi-ideoita word-tiedostoihin, kännykän muistiin ja kauppalappujen taakse.

Tekstituotanto Tellus
Iloinen kielipoliisi
Kirjavan kissan kotikonttori
Verbaalitar
Vimako
Luova punakynä

Intensio
Suunnitelma A
Dynaami

Rouva Kankaan idea- ja juttupuoti

Ei. Ei. Ei.

Jossain vaiheessa ideamyllyni jumittui pahasti kiertoradalleen. Aloin riemastua dementikon lailla aina vain uudestaan samoista kerrassaan loistavista nimi-ideoista.

Toteuttamo ei suostunut jättämään minua rauhaan. Jossain vaiheessa onneksi tajusin, että sehän on luonteeltaan enemmänkin yleisnimi. Eihän ravintola, asianajotoimisto tai kuntokeskuskaan vielä sellaisenaan yrityksen nimeksi kelpaa. Siispä miettimään erisnimeä toteuttamon perään.

Toteuttamo x, Toteuttamo Y, Toteuttamo X&Y? Mikään ei tuntunut varsinaiselta täysosumalta, mutta elokuun viimeisenä päivänä oli vain pakko päättää, että loputtomalle vatuloinnille pannaan piste. Valikoin Y-lomakkeelle kolme juuri sinä päivänä parhaalta tuntuvaa nimiehdokasta ja laitoin hakemuksen matkaan. Kaupparekisteri antoi nettisivuillaan käsittelyaika-arvioksi viisi työpäivää, joten nimituskaan olisi onneksi odotettavissa nopea helpotus.

Tai niin kuvittelin.

Oletteko koskaan miettineet, miltä nelivuotiaasta tuntuisi, jos joulupukki tulisikin kotiin vasta 10. tammikuuta?

Minä luulen tietäväni, sillä kärsivällisyyteni päätöstä odottaessa oli kutakuinkin nelivuotiaan tasolla. Arvio viidestä työpäivästä venähti lopulta kahteentoista työpäivään (joiden väliin mahtui kaksi viikonloppua) ja minä olin menettää järkeni vähintään kerran päivässä.

Ettekö te siellä kaupparekisterissä voisi jo vihdoin kertoa, että mikä minun kolmannen lapseni nimi oikein on?! Takaraivossa jyysti pelko, että kaikki nimiehdokkaani tulevat bumerangina takaisin ja joudun miettimään setin uusia. Niinkin kuulemma voi käydä.

Tämän viikon keskiviikkona piina lopulta päättyi. Yritys oli merkitty kaupparekisteriin ykkösnimivaihtoehdollani.

Toteuttamo VERBAALI on nähnyt päivänvalon.


Yritykseni kasvutarinaa voit seurata tänään 20.9. avatuilla Toteuttamo VERBAALIn FB-sivuilla. Ensi viikolla luvassa mm. starttirahatrillerin kutkuttava ratkaisu, logojulkistus ja ehkä jotain muutakin jännää.

Advertisement

2 thoughts on “Oletko Unnaluunan, Eleaomenan tai Nuukoliverin äiti? Luovuudellesi on käyttöä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s