TK-niksinurkka: pinjata

”Äiti, tiedätkö mikä on pinjata?” kysyi esikoisemme vähän aikaa sitten ja antoi saman tien seikkaperäisen vastauksen. Tiedä sitten, oliko sivistyksen taustalla päiväkodissa luettu satu vai mikä, mutta vastaus oli oikea. Mieleeni tuli saman tien, että olisipa mukava yllättää tyttö pian juhlittavilla 4-vuotissynttäreillä omalla pinjatalla. Eikun Googleen.

Valmiita tosimakeita pinjatoja löytyi lelukaupan nettisivuilta. Hinta 20 euroa! Sisso. Mieleen hiipi tuttu ja vaarallinen ajatus Ei se nyt niin vaikeaa voi olla…

PINJATAN VALMISTUS

Jos olet lukenut joulun alla julkaistun kirjoituksen muumipiparkakkutalosta, saatat nyt haistaa katastrofin ainekset. Mutta mutta, yllätin itsenikin! Netistä bongatuilla ohjeilla homma sujui helposti ja kivuttomasti – mutta hitaasti. Seuraavassa muutamia pointteja projektista.

  • Lehtisuikaleita ei tarvinnut repiä erityisen pieniksi, mikä nopeutti puuhaa. Isommatkin paperipalat toimivat. Myös leveämpi suti nopeutti kummasti hommaa, kun sellaisen hankin projektin jo alettua. Ensimmäisen kerroksen tunasin tytön vesivärisiveltimellä.pinjata1
  • Sanomalehtikerroksia tein kolme ja neljäs ohut kerros muodostui vielä kreppipaperista. Tässä on puuhan jännin momentti: Kuinka jämäkkä kuoresta on tullut? Jos pinjata hajoaa heti ensiläimäisyllä, on ilo kovin lyhyt. Jos sitä taas saa hakata kyllästymiseen asti ja lopuksi on kaivettava autotallista kirves, ei sekään liene mielekästä.
  • Perinteisesti pinjata täytetään karkeilla, mutta mikäs estää piilottamasta sisään muutakin. Itse varasin jokaista vierasta ja tietysti myös sankaria varten tikkarin, purkkapaketin, lakupötkön, muutamia paperikarkkeja sekä avaimenperän. (Ja pikkuveljelle pikkuminigrip-pussillisen maissinaksuja.)
  • Välttääkseni Nopeat syö hitaat -ilmiön ja pahan mielen, merkitsin jokaiselle omat jutut omalla tunnistetarralla. Yhden tarran liimasin muistutukseksi nimikoituun pinjata2lahjakassiin, johon saaliinsa saa kerätä. Näin kaikki saavat etsiä itselleen tarkoitetut yllätykset ilman kissatappeluita ja kaikki saavat yhtä paljon. (Tämä oli mielestäni paras oma tuunaukseni, jota ei ohjeissa ole kerrottu, mutta josta olen ylpeä. Kukkahattuäitiys rules!)
  • Hermo ei mennyt askartelussa kertaakaan ja lopputulos on hyvinpinjata3 kotikutoisen näköinen, mutta siksi ehkä herttainen. Tai ainakin rakkaudella tehty! Aikaa näpertely vei yllättävän paljon eikä sitä voi missään tapauksessa jättää edelliseen iltaan, koska jokaisen sanomalehtikerroksen on kuivuttava rauhassa ja yllätyspinjataa voi tehdä vain kun lapsi ei ole itse paikalla.
  • Koristeluvaiheessa on tietysti vain oma luovuus rajana. Itse päädyin päällystämään pallon kullanvärisellä kreppipaperilla, johon kiinnitin kauniista lahjapaperista leikattuja sydämiä. Vähän lisää blingblingiä toi ripustusnaruna toimiva paksumpi koristenauha.

PINJATAN KÄYTTÖKOKEMUKSET

Koska suurin pelkoni oli, että pinjata hajoaa heti kättelyssä, tein ensimmäisen lyömävälineen kartongista. Sillä saivat kaikki mäiskiä pinjataa sydämensä kyllyydestä ilman seuraamuksia. Hetken päästä siirryttiin sählymailaan. Sillä saatiin jonkin ajan kuluttua kylkeen muutamia vähäeleisiä lommoja. Hajoamispiste oli kuitenkin vielä kaukana.

Jos vieraat olisivat olleet hieman vanhempia, olisi asearsenaalista seuraavaksi tempaistu golf-maila, mutta sokerihumalassa hilluvien 3-4-vuotiaiden kanssa peli on selvä: Ei golf-mailaa.

Päädyin jouduttamaan karkkisadekuuroa vetämällä pinjatan kylkeen ison ristiviillon veitsellä. Viiltokohtaa sitten hakattiin sählymailalla, kunnes viimein karkkisade laskeutui olohuoneeseemme. pinjata4

Elämäni ensimmäinen pinjata osoittautui siis hieman turhan kovapintaiseksi, mutta sen viihdearvo nelivuotiaiden keskuudessa oli täysi kymppi. Seuraavalla kerralla on ehkä uskallettava luottaa kahteen sanomalehtikerrokseen. Ja kenties liimavesiseostakin voisi sutia hieman säästeliäämmin, sillä kovettuneesta liimastahan sitkeys ennen kaikkea syntyy.

Ainoa mikä pinjataleikissä jäi harmittamaan on se, että juhlatuoksinassa kukaan ei huomannut valokuvata pinjatan hakkausta. Itselläni kamera tuli mieleen vasta siinä vaiheessa, kun saalista jo kerättiin lattialta.

pinjata5

Ohjeet pinjataan bongasin Koululaisen sivuilta

1 thought on “TK-niksinurkka: pinjata

  1. Päivitysilmoitus: Yrittäjä-äiti-wannabe treenaa: Kevyt (syöksy)lasku työelämään | TOISEN KANSSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s