Avoin kirje Tuure Kilpeläiselle

Kylläpä olet Kilpeläisen poika meille kotiäideille tempun tehnyt.

Arvaan, että
1) sinulla ei ole lapsia tai
2) sinulla on sadistinen huumorintaju.

Mikään muu ei selitä lastenlauluasi Kuningas ei.

Tiedän monia, joiden mielestä kappaleesi on suoranainen nerouden ilmentymä, ehkä jopa paras lastenlaulu ikinä. Se on hauska, hillitön ja anarkistinen – jotain aivan muuta kuin perinteiset siirappilässytykset pienistä tytöntylleröistä ja ihmeellisistä asioista maailmassa.

Hyvä on, myönnetään. Teksti on kieltämättä nerokas, ainakin siinä mielessä, että se kuvaa viiltävän realistisesti 3–4-vuotiaan tahtoikäisen sielunelämää.

Mutta lastenlauluhan se ei ole ensinkään.

Laulusi suorastaan huutaa K18-merkintää. Sitä pitäisi soittaa ainoastaan aikuisten lapsivapaissa illanvietoissa. Turvallisen välimatkan päästä voitaisiin yhdessä naureskella ilmiölle ilman, että kuninkaallinen pyyhkii räkää juhlamekon helmaan ja repii samalla silmäpakoa kalliisiin sukkahousuihin.

Kyllä on Kilpeläinen asian ytimessä. Tyyppi laulaa meidän elämästä! Nostetaanpa malja sille, että meidän kuningas kyykyttää tänään hyväuskoista uutta lapsenvahtia! Skål på den saken!

Kappaleesi soittaminen uhmaikäiselle on suurin piirtein yhtä fiksua kuin anorektikon haukkuminen lihavaksi tai ilmaisen viinan tarjoaminen alkoholistille.

Ihmettelen mihin olet arvostettuna lauluntekijänä hukannut tarinankerronnan perussäännön siitä, että päähenkilössä on tapahduttava muutos. Staattinen, yksiulotteinen päähenkilö ei vain toimi. Mutta sinun päähenkilösi on alusta loppuun sama sietämätön riiviö, jonka kanssa Supernannylläkin olisi vitsit vähissä. Jos päähenkilösi saisi edes lopussa kuulla kunniansa, oikeuttaisi se alkusäkeistöissä muumilautasten heittelyn seinille.

Pilkkaa vain vanhanaikaiseksi, mutta minä arvostan tarinoita, joiden lopussa on opetus. Poika, joka huuteli huvikseen apua, oli tosipaikan tullen pulassa. Sellaista on elämä. Mutta sinä se annat kuninkaasi riehua ja rellestää sydämensä kyllyydestä ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Se on kovin ikävästi tehty.

Ja sanonpa sinulle vielä senkin, että jokainen terveesti kehittyvä leikki-ikäinen osaa ihan ilman provosointia korottaa itsensä perheen Kuningas/Kuningatar Eiksi. Mutta sinä se päätit varmuuden vuoksi provosoida.

Vaan ähäkutti sinä Kilpeläisen poika. Tämän perheen kovapäisellä Kuningatar Eillä on kovapäinen, huumorintajuton ja hapan diktaattoriäiti, joka hallitsee kaukosäätimiä mielensä mukaan ilman armopaloja.

Kun kappaleesi pärähtää soimaan lastenlaululevyltä, diktaattori ei epäröi painaa next-painiketta.


Mä en tahdo syödä muumilautaselta,
mä en tahdo syödä mitään!
Mä en tahdo istua ruokapöydässä,
mä en tahdo tehdä mitään!

Otatko sämpylää – Ei
Otatko omenaa – Ei
Palanen juustoa – Ei
Vai lasi maitoa – Ei
En tahdo, eikä mun tarvitse.
Olen kuningas. Suuri kuningas.
Kuningas E ja I. Täällä hallitsee kuningas Ei.

Mä en tahdo laittaa sukkahousuja,
mä en tahdo laittaa mitään!
Mä en tahdo laittaa kumppareitakaan,
mä en tahdo tehdä mitään!
Mennäänkö puistoon – Ei.
Saat ajaa polkupyörällä – Ei.
Muutkin on ulkona – Ei.
Puetaan päälle – Ei.
En tahdo, eikä mun tarvitse.
Olen kuningas. Suuri kuningas.
Kuningas E ja I. Teitä hallitsee kuningas Ei.


Ja mä voin soittaa rumpuja
Keskellä yötä puoli neljältä
Ja teidän riemuna
On tehdä töitä pussit silmillä.
Ja näin se käy. Näin se käy.

Mä en tahdo pestä hampaita,
mä en tahdo pestä mitään!
Mä en tahdo mennä nukkumaan,
mä en tahdo tehdä mitään!
Pää tyynyyn – Ei.
Hyvää yötä – Ei.
En tahdo, eikä mun tarvitse.
Olen kuningas. Suuri kuningas.
Kuningas EI.

Olen kuningas, Suuri kuningas.
Kuningas Ei, Kuningas Ei.
Täällä hallitsee kuningas Ei.

(T. Kilpeläinen&Bändibändi&Kuusisto)

5 thoughts on “Avoin kirje Tuure Kilpeläiselle

 1. Minä en kyseisen laulajan perhetaustaa tiedä mutta uskoisin hänen laulavan hiukan liioitellusti omasta kuningas EI:ään
  Ja nyt kolmatta omaa uhmaikäistä kasvattaessa voin vaika vannoa, että vaikka tämäkin kullanmuru koettelee hermoja päivittäin, ei tuo biisi hetkauata lapsen kiukkuamista mihinkään. Tai oikeastaan. Meillä voitaisiin ehkä yhdessä nauraa laululle että ompas siinä hassu poika kun ei mitään halua tehdä ja tekeepäs se tuhmia temppuja. Onneksi sinä emmileevi ymmärrät wttä tuollaisia ei tehdä.

  Omassa nuoruudessa soin känkkäränkät ja muut vastaavat biisit eikä se meistä sen mahdottomampia tehnyt. Toki sinä voit tehdä oman lapsesikanssa juuri nionkuin haluat mutta, en nyt sentään repisi åelihousuja yhden biisin vuoksi 🙂

  Mukavaa syksyn jatkoa!! 🙂

  Tykkää

  • Olet varmasti oikeassa, että Kilpeläinen laulaa hieman liioitellusti. Taisin itsekin käyttää samaa tehokeinoa tekstissäni. 😉 kun vähän liioittelee, tulee mieleenpainuvampia lauluja ja tekstejä. Ironian taju taitaa onneksi Kuningas Ein suhteen olla lapsilla huomattavasti parempi kuin tällä diktaattoriäidillä. 😉 Pitänee höllätä vähän pipoa!

   Hyvää syksyä sinullekin!

   Tykkää

 2. Nyt osu ja uppos, kun just tänä aamuna viimeksi tätä kuunneltiin 4- ja 6-vuotiaiden kanssa. Varsinkin tämä 4-vuotias on tätä nykyä yhtä suurta uhmaa ja kiukkua, joten biisi toimii minulle eräänlaisena vertaistukena. Muistan, kun kuulin sen ensimmäistä kertaa joitakin vuosia sitten ja tajusin, että varmasti jollain muullakin perheellä on välillä yhtä vaikeaa uhmaajien kanssa, kun tästä on kerran biisikin tehty!

  Tänä aamuna, kun Kuningasta kuunneltiin, tämä kaikkea uhmaava 4-vuotias kysyi minulta kirkkain silmin – kuunneltuaan ensin hyvin tarkkaan koko biisin, että ”Miksi se ei halua tehdä mitään?” Oikein näki, miten pienen päässä raksutti. Ehkä siellä heräsi joku ajatus siitä, että kaikkea ei tarvitse ihan kokoa ajan, pelkästä periaatteesta vastustaa.

  Meillä tämä on siis kääntynyt voitoksi. 🙂

  Älä höllää pipoa yhtään, se on juuri niin kuin sanoit: Jos ei uskalla mitään sanoa tai kritisoida, ei tule mitään keskustelua. Keep it going ja tsemppiä syksyyn!

  Tykkää

  • Olipa hieno oivallus teidän Kuninkaalliselta, Minna! 😀 Ehkäpä minäkin vielä joskus uskaltaudun soittamaan kappaleen kotona, tästä rohkaistuneena… Ja levyllä tulee onneksi seuraavana Sininen uni tasapainottamaan! tsemppiä meille! 💜

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s