On kaksi paikkaa, joista kokemukseni mukaan saa takuulla hyvää palvelua: rintaliiviliikkeestä ja lastentarvikemyymälästä.
Hyvän myyjän tunnistaa siitä, että tämä palvelee asiakasta ystävällisesti ja yksilöllisesti. Yrityksen näkökulmasta erityisen hyvä myyjä on sellainen, joka auttaa asiakasta tunnistamaan tarpeita, joita hän ei tiennyt edes olevan olemassa.
Rintaliiviliikkeessä tämä on vaikeaa, vaikka olisi millainen vuoden huippumyyjä -prenikka rintapielessä. Asiakas saattaa kotona löytää kassistaan korkeintaan heräteostouima- tai yöpuvun, koska valikoimat ovat usein suppeat.
Lastentarvikeliikkeen tavara-avaruus sen sijaan on ääretön.
Menin kuopusta odottaessani pikkuihmisten erikoismyymälään katselemaan pinnasänkyjä – lähinnä aikani kuluksi loputtomalta tuntuvan raskauden viimemetreillä. Myyjä esitteli seikkaperäisesti jokaisen sängyn ja kertoi niiden eroista ja ominaisuuksista. Hän teki joukon ”Oletko tullut miettineeksi” -alkuisia täydentäviä kysymyksiä, jotka paljastivat, etten ollut tullut miettineeksi. Olin jotenkin harhaisesti ajatellut, että pinnasänky mikä pinnasänky.
Arvostin, että myyjä mietti puolestani eikä vilkaissut kertaakaan kelloa. Pysyin silti suunnitelmassa niin suoraselkäisesti kuin se loppuraskaudesta oli mahdollista. En ostanut sänkyä vielä sillä kertaa.
Koska myyjä oli käyttänyt kallista työaikaansa minua palvellakseen, en hennonnut poistua myymälästä tyhjin käsin. Niinpä annoin hänen myydä itselleni ihanan pehmoisia bambupuuvillaisia miniharsoliinoja. Ne ovat suloisia ja herkullisen värisiä, aivan kuten ne kaikki kymmenet isot harsoliinat, joita olin kotiin hamstrannut. Harsoliinoissa on jotain mystistä. Ne osaavat hypätä ostoskoriini ilman, että itse teen mitään.
Jo kotimatkalla ostos tuntui tarpeettomalta. Jos haluaisin minikokoisia harsoja, voisin palastella vaikka parikin isompaa. Mutta onneksi nuo unelmanpehmeät miniliinat toimisivat mainiosti ainakin nenäliinoina, jos en muuta käyttöä keksisi.
Erityisen otollista maaperää lastentarvikemyynnille ovat esikoistaan odottavat vanhemmat. Heillä ei ole omakohtaista kokemusta siitä, mitä vauva tarvitsee, joten jokainen vimpain ja härveli on vakuuttavan esittelyn jälkeen välttämätön. Erityisesti jos myyjä vetoaa lapsen turvallisuuteen, palaa asiakas viimeistään yön yli nukuttuaan ostoksille, sillä kuka nyt jälkikasvunsa turvallisuutta riskeeraisi.
Paras kokemukseni lastentarvikeliikkeestä sykähdyttää minua kuluttajana aivan erityisesti. Myyjä myi minulle huomattavasti halvemman vastaavan tuotteen, koska piti sitä vähintään yhtä hyvänä kuin sitä kalliimpaa, jota olin tullut ostamaan.
Kun palvelusta jää riittävän hyvä maku suuhun, ei harhaostoksistakaan tule niin paha mieli. Ovathan vauvat ja perheet tarpeineen erilaisia, joten ei se automaattisesti tuotteen vika ole, jos se jäi meillä käyttämättä. Vielä vähemmän se on sen miellyttävän myyjän vika, joka vain yritti helpottaa elämäämme. Ja turhuuden voi aina roudata kirpparille, josta sen löytää varmasti joku, joka osaa sitä käyttää ja arvostaa.
Siispä hohoi te kaikki ynseät ja työhönne leipiintyneet asiakaspalvelijat kautta maan: Nyt tyyny paidan alle ja testaamaan millaista palvelua raskaana olevat naiset lastentarvikeliikkeessä saavat!
Jos hyvin käy, saattaa hihaan jäädä muutama asiakastyytyväisyyttä ja myyntiä lisäävä ässä.
Tunnistitko kaikki kuvituksessa esitellyt välttämättömät vauvanhoitovimpaimet? Jos jokin jäi epäselväksi, kurkkaa oikea rivi Toisen kanssa -blogin Facebook-sivuilta. Tykkää, jos tykkäät!